Cum facem oua posate?

Ouale sunt printre cele mai utile ingrediente in bucatarie, dar si printre cele mai versatile. Ele stau la baza multor preparate, sosuri, aluaturi, creme etc., dar sunt la fel de bune si ca atare.
Printre multele feluri in care putem pregati ouale este si posarea, si anume fierberea oului in apa fierbinte, fara coaja. Este si printre modalitatile mele preferate de a pregati ouale pentru ca ofera tot ce e mai bun: albus gatit perfect la exterior si galbenus moale la interior, fara sa folosim ulei sau grasime.
Poate parea complicat sa posam ouale, dar e de fapt foarte simplu.
Trebuie sa tinem cont doar de cateva lucruri:
- E important sa folosim oua foarte proaspete, altfel nu vom avea rezultate bune.
- Ajuta foarte mult sa adaugam otet in apa in care fierbem ouale.
- Apa trebuie sa ajunga in punctul de fierbere, dar sa nu clocoteasca, altfel riscam sa se destrame oul inainte sa fie fiert.
- Ajuta mult sa punem oul mai intai intr-o sita, ca sa se scurga albusul mai subtire care s-ar imprastia in apa.
- Pentru a obtine un albus facut si galbenus moale, sunt necesare aproximativ 3 minute de fierbere, insa e bine sa adaptam timpul in functie de dimensiunea oului. Daca avem oua mai mari, este posibil sa fie nevoie de putin timp in plus. Cel mai bine este ca dupa 3 minute sa scoatem usor oul cu o paleta si sa il atingem usor cu degetul. Trebuie sa fie moale la interior, dar ferm la exterior.
Las mai jos pasii detaliati impreuna cu imagini care sa explice mai clar, iar pe pagina de Instagram voi posta si pasii video, asa ca va astept si acolo.
Eu am servit ouale posate pe o felie de paine de casa prajita, cu salata Baba Ganoush.
AICI este reteta pentru paine de casa fara framantare, iar AICI reteta pentru salata Baba Ganoush.
Hai sa facem oua posate! 🙂

Cum facem oua posate?
Ingredients
- 1 L apa (adaptam cantitatea in functie de vasul folosit)
- 4 oua medii foarte proaspete
- 50 ml otet de mere
Instructions
- Punem apa intr-un ibric mai adanc. Adaugam otetul, ducem in punctul de fierbere si dam focul la minim.
- Facem ouale pe rand. Mai intai le punem intr-o sita, ca sa se scurga albusul care este prea moale. Mare atentie cand spargem oul, nu lovim prea tare ca sa nu spargem si invelisul care tine galbenusul la un loc.
- Cu o lingurita amestecam in ibric astfel incat sa cream un vartej in mijlocul apei, apoi adaugam oul din sita in mijlocul vartejului.
- Asteptam cateva secunde ca albusul sa inceapa sa se lege si incepem sa amestecam usor cu lingurita pe marginea ibricului, astfel incat sa pastram vartejul pe care l-am facut.
- Dupa 3 minute scoatem oul cu o paleta si il atingem usor cu degetul ca sa verificam ca este gata. Trebuie sa fie moale la interior, iar albusul sa fie ferm. Daca mai este nevoie, il mai punem in apa inca putin, pana este gata.In functie de marimea oului, timpul poate sa varieze putin.
- Cand oul e gata, il scoatem pe o farfurie pe care am asezat servetele de hartie care sa absoarba apa in exces. Repetam acelasi procedeu pentru fiecare ou.
- Luam o felie de paine de casa, o rumenim putin in tigaie, adaugam 2 linguri bune de baba ganoush, ouale posate si presaram patrunjel, boia afumata, sare si piper. Pentru mine arata a mic dejun perfect! 🙂