Lipii cu „buzunar”
Lipia este un tip de paine care se regaseste in majoritatea culturilor, intr-un fel sau altul. De aici si varietatea mare de tipuri de lipii. Eu inca nu am mancat vreo varianta care sa nu imi placa. 😀 Astazi facem Lipii cu „buzunar„, perfecte pentru a fi umplute cu tot ce ne place.
Imi place cum se desface miezul in 2 si putem astfel sa ne punem umplutura preferata direct in lipie. In plus, se fac si foarte rapid. Aproximativ 1 minut pe fiecare parte si sunt gata.
Pentru a obtine acel „buzunar” este important ca in timpul coacerii pe tigaie, lipia sa se umfle si astfel sa se desparta miezul, creand spatiu in mijloc pentru umpluturi. Pentru asta trebuie sa tinem cont de doua lucuri:
- tigaia sa fie bine incinsa si focul sa fie mediu spre mare, nu mic;
- lipiile sa fie intinse bine, in foaie subtire, de aproximativ 3 mm.
Cantitatea de apa absorbita depinde mult de fiecare tip de faina in parte. In functie de asta, mai putem adauga faina daca aluatul este prea moale, sau adaugam un strop de apa in plus, daca este prea uscat.
Dupa ce sunt gata lipiile, le acoperim cu un prosop curat si le tinem asa pana cand le folosim.
Pentru umplutura puteti folosi ce combinatii vreti: piept de pui, legume, cascaval, salami sau chiar combinatii dulci: unt, dulceata, nutella, etc.
Eu am ales o combinatie cu ton, masline, ceapa rosie, cascaval afumat si salata.
O alta varianta de lipii, de data asta fara drojdie, am lasat aici.
Pe pagina de Instagram gasiti si pasii video pentru retetele pe care le pun aici, asa ca va astept si acolo. 🙂
Pana atunci, hai sa facem lipii cu „buzunar”! 😀
Lipii cu „buzunar”
Ingredients
Pentru lipii
- 160 ml apa calda
- 430 g faina 650
- 150 g iaurt
- 20 ml ulei de masline
- 10 g drojdie
- 5 g sare
Pentru umplutura (2 lipii):
- 2 conserve mici de ton in suc propriu
- 50 g masline kalamata
- 3 linguri ulei de masline
- 1/2 lingurita oregano uscat
- 1/2 ceapa rosie
- Sare, piper proaspat macinat
- 4 felii cascaval afumat
- 2 frunze mari de salata
Instructions
Pntru lipii:
- Intr-un bol incapator punem faina, sarea, drojdia, iaurtul si apa, care trebuie sa fie calda, nu fierbinte. Amestecam bine cu lingura pana cand apa este cat de cat incorporata in amestec.! Cantitatea de apa absorbita depinde mult de fiecare tip de faina in parte. In functie de asta, mai putem adauga faina daca aluatul este prea moale, sau adaugam un strop de apa in plus, daca este prea uscat.
- Rasturnam amestecul pe blatul de lucru si framantam cu mana aproximativ 10 minute.Nu trebuie sa va feriti de framantat, nu e nevoie de o tehnica speciala aici, pur si simplu va jucati cu aluatul timp de 10 minute, pana cand capata o textura mai fina.
- Formam aluatul intr-o bila si il punem intr-un bol uns cu ulei. Il intoarcem pe toate partile in bol, ca sa fie acoperit cu ulei peste tot. Acoperim bolul cu un prosop si il punem la dospit intr-un loc cald pana cand isi dubleaza volumul. Aproximativ 1 ora si jumatate.
- Cand timpul s-a scurs, scoatem aluatul pe blatul de lucru presarat cu faina si il presam cu mainile ca sa scoatem aerul si sa formam un cerc.
- Impartim aluatul in 16 parti egale, din care vom forma lipiile.
- Luam fiecare bucata de aluat, o aplatizam cu mainile pe blat si apoi ii aducem marginile spre interior, formand un ghem.
- Sigilam partea unde am unit partile prin cateva "ciupituri" in aluat.Pe pagina de Instagram am postat si un video in care se vede mai clar cum am facut.
- O rulam putin in palma, astfel incat sa obtinem o bila uniforma.
- Procedam asa cu toate bucatile de aluat. Pe masura ce avem bilute gata, le pastram acoperite de un prosop, ca sa nu se usuce. Dupa ce sunt gata toate, le mai tinem sub prosop 10 minute.
- Luam cate o bila de aluat si o intindem cu sucitorul, intr-o foaie de aproximativ 3 mm grosime.
- Incingem o tigaie antiaderenta si punem lipia. Focul trebuie sa fie mediu spre mare, pentru ca lipia sa se umfle si sa obtinem "buzunarul" pe care ni-l dorim in interior.
- Tinem lipia aproximativ 35-40 de secunde, pana cand incep sa se formeze bule sub ea, apoi o intoarcem.
- O tinem pe partea cealalta pana cand se umfla si se creeaza golul de aer in interior.
- Le punem una peste alta si le invelim intr-un prosop pana cand le servim.
Pentru umplutura:
- Scurgem tonul de sucul in care a stat si il punem intr-un bol. Tocam ceapa in fasii subtiri si maslinele cerculete. Le adaugam peste ton, impreuna cu uleiul, sare, piper si oregano. Amestecam bine.Daca folosim ton in ulei, putem sa pastram uleiul in care a stat in conserva si sa nu mai adaugam ulei extra.
- Taiem marginea de la lipie, astfel incat sa putem sa o umplem. Punem prima data cascavalul, apoi adaugam amestecul cu ton, iar la final salata.
- Dar partea cea mai frumoasa la lipiile astea e ca le puteti umple cu orice va place. 🙂