Paine fara framantare

Paine fara framantare

Mi se pare ca painea este printre cele mai frumoase bucate pe care le putem pregati pentru cineva drag.

Mie imi place mult sa fac asta si chiar sa ofer paine cand merg in vizita. Imi place sa o pregatesc. Imi place sa o coc. Imi place mirosul care umple bucataria si, mai presus de toate, imi place sa o mananc.

Tocmai pentru ca imi place sa mananc paine, m-am hotarat sa incep sa o pregatesc mai des acasa si sa cumpar mai rar.

Sunt sigura ca exista numerosi iubitori de paine pe aici, care stiu ca nimic nu se compara cu painea calda, cu putin unt deasupra.

Desi indragita, painea este perceputa ca fiind greu de facut. Sigur ca exista variante de paine care necesita mai mult efort, timp si experienta.

Eu am vrut sa gasesc o varianta prin care putem sa facem paine foarte buna acasa, fara multa tehnica si fara sa alocam mult timp, mai ales.

Astfel, am ajuns la reteta aceasta de Paine fara framantare.

Am consultat mai multe retete, am urmarit videoclipuri, am facut experimente acasa cu mai multe tipuri de faina si cantitati, si am ajuns la varianta care mi se potriveste cel mai bine.

Din start va spun ca este extrem de simplu. Ne ia 3 minute sa facem aluatul.

Factorul cheie la painea fara framantare consta in fermentarea de lunga durata. Pentru ca nu framantam painea, pentru a se dezvolta reteaua de gluten, este nevoie ca painea sa fermenteze la rece, pentru mai mult timp.

Dar si asta e simplu pentru noi. Aluatul face treaba singur. Noi doar trebuie sa il lasam in pace aproximativ 12 ore, la frigider. Asta e foarte simplu, mai ales daca pregatim aluatul seara si il tinem la frigider peste noapte. Nici nu o sa simtim cand trece timpul.

Al doilea factor care influenteaza rezultatul final este tipul de faina pe care il folosim. Cea mai buna faina pentru paine este cea cu un procent mare de proteine, cu 14 g/100g. Eu am incercat cu faina Manitoba, care este printre cele mai bune pentru paine, dar am incercat si cu faina din comert, iar rezultatul este tot unul foarte bun. Trebuie doar sa adaptam cantitatea de lichid, deoarece faina cu mai putine proteine absoarbe mai putina apa.

Va mai zic ceva si despre coacere si am terminat. Este important sa coacem painea intr-o oala cu capac. Painea are nevoie de aburul care se formeaza in oala pentru a creste frumos si a prinde o crusta frumoasa, pastrandu-si miezul pufos. Eu folosesc o oala de fonta emailata, insa se poate folosi orice oala cu capac, care rezista la cuptor la temperaturi mari.

Painea se coace la 250 si 230 de grade, deci chiar trebuie sa avem o oala rezistenta. Oala se incinge in cuptor, cu tot cu capac, inainte sa punem painea in ea.

Gata, imi inchei pledoaria despre paine. Cred ca se vede cat de incantata sunt, nu? :))

Las mai jos pasii detaliati, iar pe pagina de Instagram voi posta si un videoclip in care se vad mai clar pasii, cum modelez aluatul si rezultatul final. Asa ca va astept si acolo.

Iar daca aveti chef si de o Focaccia, gasiti o retata la fel de simpla, aici.

Hai sa facem paine! 🙂

paine fara framantare

Paine fara framantare

Alexandra
Paine cu crusta crocanta si miez moale si aerat, fara framantare. Sa facem paine e mai simplu decat credeam. Cum? Hai sa vedem!
5 from 1 vote
Prep Time 3 minutes
Cook Time 45 minutes
Dospire 15 hours
Total Time 14 hours 48 minutes
Course Main Course
Cuisine romanian
Servings 1 paine

Ingredients
  

Paine cu faina bogata in proteine (ex: Manitoba):

  • 430 g faina
  • 350 g apa calda
  • 1/2 lingurita drojdie uscata (2 g)
  • 1 lingurita sare

Paine cu faina 650:

  • 430 g faina
  • 330 g apa
  • 1/2 lingurita drojdie uscata (2 g)
  • 1 lingurita sare

Instructions
 

Metoda este aceeasi, indiferent de tipul de faina folosit:

  • Intr-un bol incapator adaugam faina si sarea si amestecam bine. Adaugam drojdia dupa ce am amestecat, ca sa nu interactioneze prea mult cu sarea, deoarece nu ii prieste.
    Amestecam bine din nou. Adaugam apa, care trebuie sa fie calduta, nu fierbinte. Apa fierbinte "omoara" drojdia si painea nu va creste.
  • Amestecam cu o furculita totul, doar pana cand nu mai avem faina uscata in bol si toate ingredientele sunt bine incorporate. 1 minut ar trebui sa fie suficient.
    Aluatul este moale, umed si lipicios. Nu va speriati, asa trebuie sa fie. Este un aluat cu o hidratare mare, de aici si mierzul pufos al painii.
    paine fara framantare
  • Acoperim aluatul cu folie de plastic si il punem la dospit 2 ore la temperatura camerei, apoi il dam la frigider pentru minim 12 ore.
  • Il putem tine la frigider si mai mult, insa minim 12, pentru a obtine o textura aerata si un gust mai bun. O sa vedem ca aluatul a format bule de aer, care fac ca painea sa iasa aerata si pufoasa.
    paine fara framantare
  • Cand timpul s-a scurs, scoatem aluatul din frigider si il rasturnam pe blatul peste care am presarat faina din belsug,
    paine fara framantare
  • Incepem sa formam aluatul. Il rulam de sus in jos, ca pe o rulada, cu miscari relaxate, fara sa scoatem bulele din interior.
    Ne folosim de faina ori de cate ori simtim ca ni se lipesc mainile de aluat.
    paine fara framantare
  • Intoarcem rulada pe lung si o rulam din nou, de sus in jos, pana obtinem un fel de ghem.
    Paine fara framantare
  • Luam acest ghem in palme si incepem sa ii ducem marginile spre exterior, prinzandu-le la spate, astfel incat sa formam o bila.
  • Repetam miscarea asta de cateva ori pana cand obtinem o forma rotunda.
  • Punem bila pe blatul de lucru si o mai invartim putin, pana ii dam o forma finala. (Pe Instagram am postat si pasii video, unde se vede mai clar modelarea.)
    Paine fara framantare
  • Cam asa ar trebui sa arate aluatul acum. Putem observa ce frumos se vad bulele in aluat.
    Paine fara framantare
  • Intoarcem bila de aluat cu partea neteda in jos. Prin "ciupiuri" ferme, sigilam marginile din spate, care au ramas deschise.
    Paine fara framantare
  • Acum e timpul pentru ultima dospire. Luam un bol, nu cu mult mai mare decat painea, pentru ca vrem sa isi pastreze forma rotunda. Punem un prosop curat in bol si il presaram bine cu faina. Punem aluatul in bol, cu partea neteda in jos si mai presaram putina faina.
    Paine fara framantare
  • Acoperim aluatul cu prosopul, dar fara sa apasam sau sa punem presiune pe el. Totusi ne asiguram ca nu ramane nicio parte nedescoperita, caci nu vrem sa se usuce.
    Paine fara framantare
  • Punem aluatul la dospit o ora, la temperatura camerei.
  • Incingem cuptorul la 250 de grade, caldura sus-jos. Cu jumatate de ora inainte de finalizarea dospirii, introducem in cuptor oala in care vom coace painea, cu tot cu capac. Ele trebuie sa fie deja incinse cand punem aluatul.
  • Dupa ce timpul de dospire a trecut, rasturnam painea pe blatul infainat, cu partea care a stat pe fundul bolului in sus. Asta e momentul in care putem sa crestam painea, daca vrem. Mie imi place sa o las simpla ca sa vad ce forme o sa mai ia crapaturile de la suprafata. 🙂
    paine fara framantare
  • Scoatem oala din cuptor, punem painea, punem capacul, si dam inapoi la cuptor pentru 30 de minute.
  • Dupa 30 de minute, scoatem capacul, scadem temperatura la 230 de grade si mai coacem painea pentru 15-17 minute, pana cand este bine rumenita.
  • Cand painea este gata, o scoatem pe un gratar si o lasam sa se raceasca de tot inainte de a o taia. Asta daca rezistam. :))
    Paine fara framantare
  • Si la interior. Painea cu faina Manitoba.
    Paine fara framantare
  • O sa mai testez si cu alte tipuri de faina si o sa actualizez aici informatiile noi. 🙂
    Paine fara framantare
Keyword 180 de grade, aluat, paine, paine fara framantare, paine pufoasa, prine de casa


2 thoughts on “Paine fara framantare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating