Pavlova
Avand in vedere ca prima saptamana din primavara ne ofera ocazia de a celebra femeile dragi din jurul nostru, m-am gandit sa aduc o doza din aceasta energie frumoasa si pe blog. Astfel, va propun un desert ce poarta chiar numele unei femei, si anume Pavlova.
Aceasta prajitura si-a primit numele in onoarea balerinei ruse Anna Pavlova, care a impresionat prin gratia, finetea si eleganta sa.
Prajitura a fost gandita astfel incat sa redea aceste calitati ale balerinei. Bezeaua este usoara ca un fulg, aspectul este simplu si elegant iar gustul este unul fin, proaspat.
Pavlova este compusa dintr-un blat de bezea, o crema usoara si fructe proaspete.
De data aceasta, eu am folosit capsune, afine si fructe physalis.
Puteti folosi si alte fructe, dupa preferinte. Mie imi place sa folosesc fructe usor acrisoare pentru a echilibra dulceata bezelei.
Desi pare un desert dificil de facut, nu este deloc asa. Trebuie doar sa avem grija la temperatura si timpul de coacere a bezelei.
Partea mai pretentioasa vine dupa ce am facut prajitura, intrucat ea trebuie servita in maxim cateva ore. Altfel, bezeaua nu isi va pastra forma si textura, din cauza umiditatii fructelor si a cremei. Deci, este bine sa asamblam Pavlova cu putin timp inainte de servire.
Daca au fost coapte bine si sunt depozitate in loc uscat, bezelele se pastreaza bine si pana a 2-a zi insa, odata ce intra in contact cu umiditatea, textura se strica.
Acum, sa vorbim despre detaliile de care trebuie sa tinem cont pentru a obtine o bezea minunata.
- Este foarte important ca vasul in care batem albusurile spuma sa fie bine degresat, fara nicio urma de grasime. Ca sa ne asiguram ca nu exista reziduuri, stergem cu un servetel cu otet si uscam bine castronul in care vom bate albusurile.
- Separam foarte bine albusurile de galbenusuri, asigurandu-ne ca nu scapa niciun pic de galbenus in albusuri.
- Este foarte important sa batem albusurile pana cand zaharul este topit si nu mai raman cristale de zahar. Adaugam zaharul treptat, in transe. Nu adaugam urmatoarea transa inainte sa ne asiguram ca zaharul adaugat anterior este dizolvat. Ca sa verificam daca zaharul este complet dizolvat luam putina spuma intre degete si vedem daca se mai simt granule de zahar prin ea.
- Coacerea este extrem de importanta. Coacem bezeaua la o temperatura mica, 90 de grade, caldura sus-jos + ventilatie, timp de 3 ore. Dupa cele 3 ore, oprim cuptorul si lasam bezeaua sa se raceasca complet in cuptor. Nu deschidem cuptorul in prima ora de coacere.
- Montam pavlova cu putin timp inainte de servire si ne asiguram ca bezeaua este complet rece inainte sa punem crema si fructele deasupra.
Pare ca este complicat si greu, dar nu este. Am scris multe detalii pentru ca, daca le cunoastem si tinem cont de ele, vom vedea ca este chiar o reteta usoara. Iar rezultatul este unul fabulos. Atat ca si gust, cat si ca aspect.
Pavlova este un desert simbol pentru eleganta, rafinament si, de ce nu, feminitate.
Las mai jos reteta detaliata si sper sa o incercati. Merita!
Pentru mai multe poze si sfaturi din bucatarie, ma puteti vizita si pe Instagram. 🙂
Pavlova
Ingredients
Pentru bezea:
- 5 albusuri (de la oua medii-mari)
- 250 g zahar alb
- 1 lingura amidon din porumb
- 1 lingura otet de mere
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1/4 lingurita sare
Pentru crema:
- 400 ml smantana pentru frisca (neindulcita)
- 250 g mascarpone
- 50 g zahar pudra
- 1 lingurita extract de vanilie
Fructe proaspete:
- 250 g capsune
- 125 g afine
- 100 g fructe physalis
Instructions
- Incingem cuptorul la 90 de grade, caldura sus-jos si ventilatie.
- Pregatim vasul in care vom bate albusurile. Pentru a ne asigura ca este complet degresat, stergem vasul cu un servetel cu otet apoi il uscam bine.
- Separam albusurile de galbenusuri, cu grija sa nu ne scape niciun pic de galbenus in albusuri.
- Adaugam sarea peste albusuri si le mixam bine pana cand obtinem o spuma usoara.
- Este momentul sa incepem sa adaugam zaharul, in transe. Nu adaugam urmatoarea transa de zahar pana cand cea anterioara este dizolvata complet. Este important ca zaharul sa fie complet dizolvat in spuma. Mixam pana cand tot zaharul este topit. Trebuie sa obtinem o spuma densa, tare, fina si lucioasa, care sa nu se dezlipeasca usor de pe castron.
- In momentul in care zaharul este dizolvat si avem o spuma tare, adaugam amidonul, otetul si vanilia si mai mixam putin, 30 de secunde, doar cat sa se omogenizeze.
- Luam 2 tavi pentru cuptor si le tapetam cu hartie de copt. Desenam pe hartia de copt un cerc de aproximativ 22-23 cm, care sa ne ajute sa obtinem o forma frumoasa cand modelam bezeaua. Intoarcem hartia de copt cu desenul in jos, astfel incat sa nu murdarim bezeaua.
- Impartim cantitatea de bezea in doua parti egale, cate una pentru fiecare tava. Adaugam bezeaua in mijlocul cercului trasat si o modelam cu o spatula. Trebuie sa o intindem intr-un strat cat de cat egal ca si grosime, astfel incat sa se coaca uniform peste tot.
- Dam ambele tavi la cuptor pentru 3 ore. Nu deschidem cuptorul in prima ora de coacere.Dupa cele 3 ore, oprim cuptorul si lasam bezeaua sa se raceasca in intregime in cuptor.
- Pregatim crema punand toate ingredientele in bolul mixerului si mixand bine timp de 3-4 minute pana cand obtinem o crema densa si pufoasa. De indata ce crema s-a intarit, ne oprim din mixat, altfel riscam sa taiem crema.
- Cand bezeaua s-a racit complet, o putem asambla.Punem primul blat, apoi adaugam jumatate din cantitatea de crema peste care punem jumatate din fructe.
- Adaugam si al doilea blat de bezea, usor, fara sa apasam. Punem deasupra restul de crema si decoram frumos cu fructele ramase.Este bine sa o servim in maxim 4 ore de la asamblare ca sa ne bucuram de textura bezelei.
- Bezeaua este crocanta la exterior si moale la interior, iar crema si fructele sunt o combinatie ideala.